Wśród dostępnych na rynku herbat, jest w czym wybierać. Począwszy od herbat tradycyjnych, po herbaty czerwone, aż do nadzwyczajnych wręcz wymysłów producentów, w herbacianym...
Każdy proces parzenia herbaty składa się z kilku elementów, bez których pożądany efekt nie będzie osiągnięty. Prawidłowo parzona herbata podlega aż 6 procesom- to:...
Aby wydobyć najlepszy smak i aromat herbaty, potrzebny jest dobry czajnik i jego przygotowanie. Przed parzeniem, należy pamiętać o jednej istotnej kwestii – przed...
Odpowiednio zaparzona herbata to połowa sukcesu – czas parzenia, konkretna ilość suszu czy gotowanie wody do „białego wrzenia” mają istotne znaczenie. Koneserzy herbaty wiedzą,...
Liście klasyfikuje się według ich wielkości, wyróżniając fragmenty liści z odsiewów, dusts, fannings, liście średniej wielkości, liście łamane jak również liście całe bądź ich...
Po rozmnożeniu krzewów i osiągnięciu przez nie odpowiedniej dojrzałości, rozpoczynają się pierwsze zbiory.Do tego czasu upływa jednak od 4 do 6 lat. Herbata najwyższej...
Krzewy herbaciane wymagają odpowiednich warunków. Przede wszystkim potrzebny jest im ciepły klimat. Uprawiane w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym potrzebują przede wszystkim dużego nasłonecznienia i...