Napoje alkoholowe negatywnie wpływają na zdrowie płodu. Dlatego bardzo znaczące jest to, by kobieta w ciąży całkowicie odstawiła alkohol na te dziewięć miesięcy. Im więcej spożywanego alkoholu, tym większe niebezpieczeństwo dla rozwijającego się dziecka. Wszystko co spożywa matka trafia także do maleństwa rosnącego w jej brzuchu. Takie samo stężenie alkoholu trafiające do tak malutkiej istotki może być dla niej fatalne w skutkach. Co więcej, wątroba płodu nie radzi sobie jeszcze z przetworzeniem alkoholu co sprawia, że utrzymuje się on w jego małym organizmie dwa razy dłużej niż w organizmie matki. Toksyczne działanie alkoholu zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia poronień, przedwczesnych porodów jak i również powoduje ryzyko urodzenia martwego już płodu. Picie alkoholu w czasie ciąży jest bardzo nieodpowiedzialne ze strony matki. Może się przyczynić do powstania zespołu alkoholowego, to jest schorzenia, które może spowodować rozmaite wrodzone defekty, takie jak na przykład niska masa urodzeniową, niedorozwój umysłowy czy też wady serca.