Aromat herbaty

Nie przegap

Zapach nadają herbacie substancje lotne, których jest bardzo mało, bo tylko od 0, 02 procent do 0, 2 procent suchej masy. Przyjemny aromat nadają jej estry i alkohole terpenowe, takie jak: gerania i linald, występujące również w olejku różanym i lawendowym. Więcej takich jest w rosnących wysoko w górach herbatach Darjeeling.

W niektórych wysokiej, jakości herbatach, Oolong z Chin, są składowe ilości jasmonianu i pachną one podobnie do kwiatów jaśminu. Aby wzmocnić aromat do herbaty dodaje się często suszone kwiaty jaśminu. Drogie, aromatyzowane herbaty są produkowane z krzewów rosnących na wysokości powyżej 1200 metrów nad poziomem morza w Sri Lance i Indiach. Zbiera się je podczas chłodnej i suchej pogody.

Poprzedni artykułWitamina E – jej nigdy za wiele
Następny artykułWalka z próchnicą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze artykuły

Więcej podobnych wpisów