Dodatkową jej zaletą jest fakt, ze oprócz właściwości odchudzających, ma też działanie moczopędne, a także znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jak sami widzicie, lista korzyści, jakie niesie ze sobą picie owej herbaty, jest bardzo długa, zaś wielu specjalistów uważa, że wiele jej zalet jest jeszcze po prostu nieodkryte.
Parzenie zielonej
Aby w pełni móc korzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, musimy zastosować się do kilku niezwykle ważnych zasad jej parzenia.
Pierwszą jest fakt, że nigdy nie możemy zalewać jej wrzątkiem, gdyż wówczas traci wiele ze swoich właściwości. Najlepszą temperaturą wody, która posłuży nam do zalania herbaty jest około sześćdziesiąt stopni Celsjusza. Dobrze jest także, aby woda, którą ją zalewamy nie była silnie zmineralizowana.
Zieloną herbatę najlepiej parzyć około dwóch minut, zaś raz wykorzystane listki możemy użyć ponownie. Lekarze zalecają jej picie dwa razy dziennie, rano oraz wieczorem.