Cukier – choć słodzona herbata to rozkosz dla podniebienia wielu z nas, smakosze i znawcy mają zupełnie inne zdanie. Nie zawsze to, o dobre w smaku jest naprawdę dobre dla naszego organizmu.
Zdaniem znawców, cukier dodawany do herbaty nie tylko zmienia jej smak, ale również powoduje utratę pewnych właściwości zdrowotnych. Dlatego, jeśli cukier jest dla nas istotny i nie wyobrażamy sobie z niego rezygnować, poleca się cukier kandyzowany, który nie powoduje tak znaczącej utraty zdrowotnego działania. Warto pamiętać również o tym, że cukier jest bardziej odpowiedni do herbat czarnych niż zielonych.
Cytryna – drugi, niezwykle popularny dodatek herbaciany. Cytryna idealnie pasuje do herbat plasujących się w rodzajach chińskich, sprawiając, że czujemy orzeźwiający smak. W kwestii właściwości zdrowotnych nie jest niebezpieczna, całkowicie zmienia jednak smak herbaty, uniemożliwiając delektowanie się jej prawdziwym smakiem i aromatem.
Śmietanka i mleko – w naszej kulturze, te dwa produkty kojarzone są raczej z kawą, do której pasują idealnie. Tymczasem dodaje się je także do niektórych herbat. Mleko i śmietana idealnie komponują się wśród herbat ciężkich, takich jak Assan. Nie poleca się dodawania ich do herbat zielonych.