Parzenie herbaty

Nie przegap

Każdy proces parzenia herbaty składa się z kilku elementów, bez których pożądany efekt nie będzie osiągnięty. Prawidłowo parzona herbata podlega aż 6 procesom- to: gotowanie wody, dawkowanie herbaty,wybór czajnika, zalewanie i naciąganie, podawanie. Każdy z kolejnych elementów ma swoje znaczenie

Gotowanie wody

Zanim przystąpimy do parzenia herbaty, należy wiedzieć, jak ważna jest woda. Choć wydaje się, że woda jest wszędzie taka sama, nie jest to prawdą. Według ekspertów do parzenia herbaty najlepsza jest tak zwana woda miękka , która charakteryzuje się niewielką zawartością wapnia. Polskie krany niestety nie zaopatrują nas w taki rodzaj wody, dlatego dla najlepszego smaku i bezpieczeństwa, najlepiej jest używać wody mineralnej. Pewne jest również, że do przygotowania dobrej herbaty NIE nadaje się woda destylowana.

Poprzedni artykułCzajnik
Następny artykułTo tylko herbata?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnowsze artykuły

Więcej podobnych wpisów